Hier gehts zur Topliste

Friday 2 December 2016

Zapada, buna in cultura mare, rea pentru proprietarii de solarii

                     http://agrointel.ro/49590/top-7-cele-mai-profitabile-culturi-in-sere-si-solarii/

Încălzirea solariilor și serelor pe timp de iarnă este un subiect ”fierbinte” zilele acestea când temperaturile de afară sunt scăzute, iar legumicultorii muncesc deja de zor pentru a ieși pe piață cu recolte timpurii la care se obțin prețuri mai bune. Pentru a face însă profit în lunile de iarnă, producătorii sunt atenți mai ales la costurile de producție, astfel că alegerea celei mai bune soluții termice pentru spațiile protejate este decisivă în calculele financiare de început de an.
Sobele artizanale pe lemne sau rumeguș sunt cele mai folosite soluții de încălzire a solariilor, după cum ne spune legumicultorul Gheorghe Vlad. Producătorul spune că în bazinul legumicol Vidra-Dărăști, fermierii apelează rar la centrale și preferă sistemele artizanale, construite în regim gospodăresc – de multe ori de către fermier și familia sa, folosind materiale ușor de procurat precum o tablă mai groasă și țeavă de fier.
 ”În general, sobele din solarii nu sunt construcții pretențioase, iar prețul lor de cost pornește de la 200-300 lei. Vorbim practic de o tablă ceva mai groasă și niște țeavă din fier. Nimic pretențios, dar suficient cât să încălzească solarul. O astfel de sobă încălzește în medie, aproximativ 10 mp. Pentru o suprafață mai mare de solar ai nevoie de câteva sobe sau de un sistem de sobe”, ne-a vorbit legumicultorul.
În afară de prețul mic, sobele artizanale se pot construi în orice perioadă a anului, nu îngheață la temperaturi foarte scăzute și în ele se poate arde aproape orice – de la rumeguș, crăci, cartoane și până la lemne cartoane. Mai mult, există și un alt aspect important care face ca aceste instalații să fie cele mai utilizate de către legumicultorii din România: prezintă avantajul de a produce un aer uscat în solar, spre deosebire de centrale care produc un aer umed.
       
                

No comments:

Post a Comment